July 31, 2011

Harimau Malaya | Kaji Semula Aksi EPL


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) perlu mengkaji semula aksi perlawanan persahabatan menentang kelab Liga Perdana Inggeris kerana hanya mendatangkan keburukan berbanding kesan positif kepada pasukan kebangsaan. 

Ini jelas terbukti apabila skuad Harimau Malaya kendalian Datuk K Rajgobal gagal menghalang kemaraan Singapura ke pusingan ketiga Kelayakan Piala Dunia 2014. 

Menurut kenyataan dipetik dalam laman sosial rasmi Facebook Ultras Malaya, tiada faedah boleh diperoleh pada pertemuan itu kecuali ‘menghadiahkan’ kecederaan kepada beberapa pemain negara. 

“Muslim Ahmad dan Fadhli Shas mengalami kejatuhan moral teruk akibat melepaskan enam gol semasa pertemuan berdepan Liverpool, manakala Aidil Zafuan tercedera semasa aksi dengan Arsenal. 

“Begitu juga dengan Norshahrul Idlan Talaha yang terlepas dua pertemuan membantu Malaysia akibat hamstring ketika bermain menentang Liverpool ,” kata kenyataan itu. 

Rata-rata rakyat Malaysia berpendapat lebih baik sekiranya mengadakan pertemuan persahabatan melibatkan pasukan negara kerana mampu menaikkan ranking pasu-kan Harimau Malaya. 

Kata-kata disuarakan mereka ada benarnya kerana ranking Malaysia jatuh dua anak tangga berbanding 144 bulan lalu kerana perlawanan dengan Arsenal, Liverpool dan Chelsea tidak dinilai Persekutuan Bola Sepak Dunia (Fifa).

INVITE FRIENDS TO CHURPCHURP TODAY!